Portfolio

Timo Saari

Timo Saari on pitkän linjan tanssija ja koreografi. Hänet on palkittu Vuoden tanssintekijä -palkinnolla Etnogaalassa vuonna 2020. Palkintoraati perusteli valintaa: ”Timo Saari on ahkeroinut koreografina mutta myös tehnyt vaikutuksen karismaattisena solistitanssijana. Hän on pitkän linjan näkemyksellinen tekijä, joka on kansantanssiperinteen pohjalta onnistunut luomaan modernin ja itsenäisen tyylin tanssia. Hän onnistuu olemaan samaan aikaan elegantti ja perinteinen, omaääninen ja juureva. Lopputuloksena on taidetta, joka on vapaa olemaan kuulumatta tiettyyn aikaan tai tyylilajiin.”

kuvaaja: Risto Eteläaho

Tampereen Työväen Teatteri

Saari on esiintynyt Tampereen Työväen Teatterin näyttämöillä vuodesta 2006 lähtien. Lisäksi hän on koreografioinut teatterissa useita musikaaleja ja  näytelmiä. Kosketuspinnat kansantanssin, nykytanssin musiikin jateatterin välimaastossa ovat muokanneet Saaresta ennenkaikkea monipuolisen ja laaja-alaisen taiteentekijän. Pitkä kokemus teatterityöstä on antanut hänelle rutiinia, jolle poikkitaiteellinen työskentely voi pohjata.

Saaren koreografisia töitä Tampereen Työväen Teatterissa:

Ikiliikkuja 2020

Anna-Liisa 2011

Lämminveriset 2011

Reviisori 2009

.

FOLK EXTREME

Folk Extreme on uuden kokeellisen kansanmusiikin yhteisö, joka pyrkii luomaan konkreettisia työskentelyedellytykset kansanmusiikin freelancereille ja lisäämään uuden kansanmusiikin asiantuntemusta Suomessa. Saari on esiintynyt tanssijana ja näyttelijänä lukuisissa Folk Extremen projekteissa vuodesta 2016 lähtien ja toimii aktiivisesti niin yhteisön hallituksessa, kuin taiteellisellakin saralla. Vuonna 2021 Saari ohjasi, koreografioi ja leikkasi lyhytelokuvan Perintö, joka sai ensi-iltansa Folk Extremen uudessa kokeellisen kansanmusiikin tapahtumassa Folk Art Tampere. Saari esiintyy myös solistisena tanssijana yhtyeen Anne-Mari kivimäki & Palomylly keikoilla ja  toimii mm.m videoteknikkona useiden Folk Extreme yhteisön yhtyeiden ja projektien esityksissä.

TANSSITEATTERI TSUUMI

Saaren ensimmäinen taiteellinen yhteisö syntyi jo vuosituhannen vaihteessa, kun hän oli perustamassa helsinkiläistä Tanssiteatteri Tsuumia ja toimikin ryhmässä päätoimekseen tanssijana ja koreografina vuodesta 1999 vuoteen 2006 saakka. Tämänkin jälkeen Saari on tanssinut lukuisissa Tsuumin teoksissa, joista viimeisimmät olivat Ari Nummisen koreografioima Poiju ja vuonna 2021 yhteisöllisesti suunniteltu konsepti Improvisoidut iltamat.